Metaforat ajattelun työkaluina

Kurssi on täynnä.

Mitä metaforat oikeastaan ovat? Mikä merkitys metaforilla on arkiajattelussa ja filosofiassa? Miten metaforia voi hyödyntää omassa pohdiskelussa tai kirjoittamisessa?

Voimme nähdä ihmisen metaforisesti kasvina: suomen kielessä voimme sanoa, että ihminen kukoistaa tai kuihtuu tai kasvattaa mahdollisesti jälkikasvua. Tai voimme puhua ihmiselämästä metaforisesti matkana: tätä metaforaa edustavat suomen kielen ilmaukset elämän alkumetrit, elämässä eteenpäin meneminen ja elämän käännekohta.

Filosofit ovat hyödyntäneet metaforia läpi ajattelun historian. Esimerkkeinä voidaan mainita Platonin luolavertaus, Ockhamin partaveitsi, Locken tyhjä taulu, Kierkegaardin uskonhyppy ja Wittgensteinin tikkaat.

Kurssilla metaforia tarkastellaan kognitiivisesta näkökulmasta käsin. Käsittelemme etenkin George Lakoffin ja Mark Johnsonin käsitemetaforateoriaa, jossa metaforat nähdään nimenomaan ajattelutapoina.

Kurssin tapaamisiin kuuluu luennoinnin lisäksi myös keskustelua ja pieniä tehtäviä. Tarkastelemme kielen ilmauksia ja pohdimme, millaisten metaforien kautta näemme esimerkiksi elämän, ihmismielen, minuuden, tiedon ja totuuden.

Tavoitteena on oppia pohtimaan filosofisluonteisia kysymyksiä metaforien kautta. Kurssi ei vaadi esitietoja filosofiasta, kielentutkimuksesta tai kognitiotieteestä. Riittää, että sinulla on kiinnostusta analysoida kieltä ja pohdiskella myös itse filosofisia teemoja.

Kurssin opettaja Viivi Välttilä on äidinkielen, filosofian ja psykologian opettaja, joka on pitänyt äidinkielen ja filosofian aiheita yhdisteleviä vapaa-ajan kursseja vuodesta 2016 lähtien.

 

Aika: Kuusi keskiviikkoiltaa 20.4. – 25.5.2022 klo 18 – 19.30

Paikka: Etelä-Helsingin kansalaisopisto, Iso Roobertinkatu 20-22, Helsinki

Mahdollisuus osallistua myös etänä Zoom-yhteydellä.

Pandemiatilanteen niin vaatiessa siirrytään etäopetukseen.

Hinta: 80 euroa

 

Ilmoittautuminen viimeistään 4.4.2022.

Peruutusehdot: Peruutukset maksutta viimeiseen ilmoittautumispäivään asti, ilmoittautumisajan jälkeen perimme 50 % osallistumismaksusta.

Kriittinen korkeakoulu on yksityinen ja itsenäinen kurssikeskus.

Ilmoittaudu mukaan

  Sukupuoli (pakollinen)

  Sukupuolta kysytään lakisääteisen tilastoinnin vuoksi.

  Minulle saa lähettää sähköpostitse tietoja samanlaisista kursseista
  KylläEi

  Liity Kriittisen korkeakoulun tiedotuslistalle
  KylläEi

  Listalaisille lähetetään säännöllisesti tietoa toiminnastamme. Viestejä tulee yksi tai kaksi kuukaudessa.

  *Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojaselosteemme.

  Kursseja, joista saattaisit olla kiinnostunut

  Valikko