29.-31.10.2021
Kriittinen korkeakoulu on yksityinen ja itsenäinen kurssikeskus.
Millainen ajattelun kieli suomen kieli on? Miten kieli heijastelee tapaamme ajatella asioista? Millaisina filosofiset kysymykset näyttäytyvät, jos niitä lähestytään teoretisoinnin sijaan äidinkielen kautta ja kielen analysoinnin keinoin?
Filosofisesti kiinnostavia sanoja ovat muun muassa substantiivit mieli, tieto, totuus, hiljaisuus ja luonto. Tai voimme pohtia vaikkapa ihminen-sanan merkityksiä ilmauksissa olla ihmisiksi ja oppia ihmisten tavoille. Myös verbit ovat kiehtovia: esimerkiksi uskoa-verbi voi viitata paitsi totena pitämiseen, myös muun muassa luottamiseen tai tottelemiseen. Tutkiskelun arvoisia ovat myös esimerkiksi minä-pronomini ja adjektiivit hyvä ja paha.
Kurssilla tarkastelemme sanojen merkityksiä kielenkäytössä ja kiinnitämme huomiota myös metaforiin. Muun muassa mieli-sanaan liittyy paljon metaforia: esimerkiksi ilmauksissa mielentyyneys ja mieltä kuohuttava tapaus mieli hahmotetaan veden kautta.
Ohjelmaan kuuluu muun muassa analysointitehtäviä, keskustelua, luento-osuuksia ja mielikuvaharjoituksia. Tavoitteena on oppia pohtimaan filosofisia kysymyksiä suomen kielen sanojen tarkastelun kautta.
Kurssin opettaja Viivi Välttilä on äidinkielen, filosofian ja psykologian opettaja, joka on pitänyt luentoja suomen kielen filosofisista ulottuvuuksista vuodesta 2016 alkaen.
Aika: Perjantaista sunnuntaihin 29.-31.10.2021
Pe 17.30-20.00, la 11-17, su 11-13.30
Paikka: Kriittinen korkeakoulu, Albertinkatu 27 a B 12. Koulutukseen voi osallistua myös etäyhteydellä.
Hinta: 75 euroa
Ilmoittautuminen viimeistään 17.10.2021.
Peruutusehdot: Peruutukset maksutta viimeiseen ilmoittautumispäivään asti, ilmoittautumisajan jälkeen perimme 50 % osallistumismaksusta.
Kriittinen korkeakoulu on yksityinen ja itsenäinen kurssikeskus.
Tiistaina 24.5.2022 Tampereella tai etänä!
12.5.2022 klo 15:00 livenä ja etänä.