21.4.-9.6.2022
Kriittinen korkeakoulu on yksityinen ja itsenäinen kurssikeskus.
Minkälainen on hyvä yhteiskunta? Mitä on vapaus, valta tai oikeudenmukaisuus? Onko valtion ja lakien olemassaololle joku peruste, vai kuuluisiko meidän elää anarkiassa? Kuinka ilmastonmuutos ja globaalit kriisit näyttäytyvät filosofian silmin? Kurssilla syvennytään näihin ja muihin yhteiskuntafilosofian peruskysymyksiin filosofi Markus Neuvosen johdattelemana.
Yhteiskuntafilosofiaa luonnehditaan usein ”etiikaksi isossa mittakaavassa” – se käsittelee mm. valtion moraalista oikeutusta, reiluun tulonjakoon liittyviä kysymyksiä, yhteiskunnallista tasa- ja eriarvoisuutta sekä oikeuksia. Tällä kurssilla perehdytään tosielämän esimerkkien ja sovellusten kautta esimerkiksi oikeudenmukaisuuskysymyksiin, erilaisiin poliittisen ajattelun ideologioihin, vallan luonteeseen sekä filosofisten linssien läpi katsottuna lukuisiin ajankohtaisiin keskustelunaiheisiin aina feminismistä kansalaistottelemattomuuteen ja disinformaatioon.
Kurssin opetustapa on keskusteleva, reflektoiva ja reaalimaailman esimerkeistä runsaasti ammentava. Kurssi sopii kenelle tahansa yhteiskunnallisten ja poliittisten kysymysten, ideologioiden ja erimielisyyksien perusteita ymmärtämään pyrkivälle. Erityisesti kurssi sopii kaikille niille, joita kiinnostaa filosofinen ja pohdiskeleva keskustelu yhteiskunnallisista kysymyksistä säännöllisenä harrastuksena. Kurssilla oppii ajattelemaan selkeästi, minkälaisista ydinkysymyksistä politiikassa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa on kaiken retoriikan ja pintakuohun alla oikein kysymys.
Kurssin opettajana toimi VTM, filosofi ja tietokirjailija Markus Neuvonen. Neuvonen on aiemmin toiminut mm. käytännöllisen filosofian tutkijana ja opettajana Helsingin Yliopistossa. Neuvonen on myös yksi Kriittisen korkeakoulun runsaasti kiitellyn Puhujakoulun sekä filosofisen praktiikan opettajista.
Kuusi torstaita välillä 21.4.-9.6. klo 17.00-20.15
(Huom: ensin kahden viikon välein ja sitten viikon välein)
21.4. Hyvä yhteiskunta? Johdatus yhteiskuntafilosofiaan
5.5. Valtio ja demokratian ongelma
19.5. Oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo
26.5. Laki, oikeudet ja velvollisuudet
2.6. Valta, kulttuuri, identiteetti, talous ja ideologia
9.6. Globaalit kysymykset
Paikka: Kriittinen korkeakoulu, Albertinkatu 27, Helsinki
Tarvittaessa järjestetään mahdollisuus etäosallistumiseen.
Hinta: 150 euroa
Ilmoittautuminen viimeistään 10.4.2022
Peruutusehdot: Peruutukset maksutta viimeiseen ilmoittautumispäivään asti, ilmoittautumisajan jälkeen perimme 50 % osallistumismaksusta.
Kriittinen korkeakoulu on yksityinen ja itsenäinen kurssikeskus.
Keskiviikkona 22.3. klo 18.15, Youtubessa
Tallenne vapaasti katsottavissa!