Johdatus stoalaiseen filosofiaan

Torstai-iltaisin 8.9.-1.12.2022

Mitä on mielenrauha ja kuinka se voidaan saavuttaa? Kuinka kohdata arvaamaton ja haastava maailma tyyneydellä, arvokkuudella ja lempeydellä? Mitä on hyvin eletty elämä? Näihin ja moniin muihin stoalaisen filosofian kysymyksiin syvennytään kurssilla filosofi Markus Neuvosen johdolla.

Stoalainen filosofia on antiikin Kreikassa syntynyt filosofinen koulukunta, joka on viimeisen 20 vuoden aikana kokenut uuden tulemisen maailmalla. Erityisen suosittu ajattelutapa oli myöhäisessä Roomassa, jonka aikana eli kenties tunnetuimmat stoalaisfilosofit, mm. Seneca, Epiktetos ja Marcus Aurelius.

Stoalainen filosofia on jättänyt jälkensä mm. kristinuskoon, länsimaiseen tasa-arvo- ja ihmisoikeusajatteluun, lukemattomiin filosofeihin antiikista nykyaikaan sekä toiminut ehtymättömänä aarreaittana länsimaisen psykoterapian perinteelle. Tällä käytännöllisellä, viihdyttävällä ja arkiymmärrystä syventävällä kurssilla tutustutaan stoalaiseen filosofiaan ja filosofisiin harjoituksiin sekä teoriassa ja ennen kaikkea käytännössä.

Kurssi on suunnattu kenelle tahansa filosofiasta käytännössä elettynä ja arjessa näkyvänä elämäntapana kiinnostuneelle. Kurssilla harjoitelluista stoalaisista ajattelutekniikoista voi viime vuosina kertyneen tutkimustiedon valossa olla hyötyä kenelle tahansa, joka tahtoo parantaa omaa psykologista resilienssiään. Stoalainen filosofia on koeteltu ja hyväksi todettu tie filosofiseen tyyneyteen.

Kurssin opetustapa on keskusteleva, reflektoiva ja opiskelijoiden omista käytännön kokemuksista ammentava. Kurssi tarjoaa käytännöllisiä työkaluja kohdata haasteita.

Opettajana toimii stoalaisuutta itse aktiivisesti harjoittava filosofi ja tietokirjailija, VTM Markus Neuvonen. Neuvonen on aiemmin toiminut mm. tutkijana ja opettajana Helsingin Yliopistossa, konsulttina yrityselämässä sekä toimii aktiivisesti filosofisena praktikkona / coachina. Neuvonen on myös yksi Kriittisen korkeakoulun Puhujakoulun sekä Filosofisen praktiikan opettajista.

 

Kurssin ohjelma

Kuusi torstaita välillä 8.9.-1.12. klo 17.00-20.15

Joka toinen viikko, neljän viikon tauko keskellä.

Alustava ohjelma

8.9. Johdatus: filosofia elämäntapana

22.9. Stoalainen maailmankuva ja psykologia

6.10. Stoalainen etiikka ja hyvä elämä

(Tauko)

3.11. Järki ja tunne stoalaisuudessa

17.11. Stoalaisuus ja yhteiskunta

1.12. Stoalaisuus, elämä ja kuolema

 

 

Paikka: Kriittinen korkeakoulu, Albertinkatu 27, Helsinki

Kurssille otetaan korkeintaan 12 osallistujaa.

Tarvittaessa järjestetään mahdollisuus etäosallistumiseen.

Hinta: 150 euroa

 

Ilmoittautuminen viimeistään 25.8.2022

Peruutusehdot: Peruutukset maksutta viimeiseen ilmoittautumispäivään asti, ilmoittautumisajan jälkeen perimme 50 % osallistumismaksusta.

Kriittinen korkeakoulu on yksityinen ja itsenäinen kurssikeskus.

Ilmoittaudu mukaan

  Sukupuoli (pakollinen)

  Sukupuolta kysytään lakisääteisen tilastoinnin vuoksi.

  Minulle saa lähettää sähköpostitse tietoja samanlaisista kursseista
  KylläEi

  Liity Kriittisen korkeakoulun tiedotuslistalle
  KylläEi

  Listalaisille lähetetään säännöllisesti tietoa toiminnastamme. Viestejä tulee yksi tai kaksi kuukaudessa.

  *Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojaselosteemme.

  Kursseja, joista saattaisit olla kiinnostunut

  Valikko