“Mikä on Kriittinen korkeakoulu?”
Kriittinen korkeakoulu on filosofi Reijo Wileniuksen aloitteesta perustettu Euroopan hulluna vuonna 1968. Ajan ongelmaksi koettiin rajoittunut keskusteluilmapiiri, joka kaipasi virkistystä. Tavoitteemme on jatkaa Wileniuksen perintöä unohtumatta liikaa menneisiin.
Nähdäksemme paras keino toimia on ravistella yhteiskunnallista keskustelua ja toimia ajatuspajana, joka järjestää kaikille avoimia kursseja ja koulutuksia taiteiden, filosofian ja muiden tieteiden aloilta sekä harjoittaa yleisöluento- ja julkaisutoimintaa.
Kriittinen korkeakoulu on nykyisellään valtion tukema ja yhdistyksen ylläpitämä koulutus- ja kulttuurikeskus sekä humanistinen ajatushautomo.
“Millaisiin arvoihin Kriittinen on siis sitoutunut?”
Kriittistä korkeakoulua määrittää määrätietoinen sitoutumattomuus maailmankatsomuksellisiin ja poliittisiin kantoihin sekä ennakkoluulottomuus ja edelläkävijyys. Toimintaamme ohjaavat: sivistys, opetuksen avoimuus ja vapaus, uuden tutkiminen ja vanhan kunnioittaminen, dialogisuus ja keskustelevuus, tasa-arvo, oikeudenmukaisuus ja yksilön kunnioittaminen ihmisenä.
“Mitä arvopäämääriä Kriittinen tavoittelee?”
Tavoittelemme inhimillistä kasvua ja yksilöiden sekä yhteisöjen sivistystä, maailman ymmärtämistä edistävän tiedon synnyttämistä ja kehittämistä vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin. Lisäksi tavoittelemme ajattelun vapautta, humanististen arvojen edistämistä ja rakentavan dialogin mahdollisuutta yhteiskunnassa, sekä yhteiskunnan avoimuuden tukemista. Pyrimme myös tukemaan erilaisten maailmankuvien keskustelevaa kohtaamista.
“Kuinka voin olla mukana vahvistamassa laajaa kulttuurista toimintaa sekä syventyä itse ajatteluun ja taiteisiin?”
Keinot ovat monet: osallistu kursseille, tapahtumiin, liity jäseneksi tai lue vaikkapa Kriittisen julkaisemaa humanistista verkkojulkaisua Katsausta – ilmaiseksi! Kaikki vaihtoehdot tähtäävät ymmärryksen lisäämiseen, inhimilliseen kasvuun, näkökulmien avaamiseen ja ajattelun syventämiseen, sekä taiteellisen työn edistämiseen.
Pari sanaa Kriittisen kursseista: tunnetuin koulutuksemme ja maamme merkittävin luovaan kirjoittamiseen keskittyvä koulutusohjelma on 1980-luvulla aloitettu Kirjoittajakoulu. 60-luvulla alkaneen ajatuspajatoiminnan filosofisista ja yhteiskunnallisista aiheista kurssitarjottimemme kattaus laajentunut 2000-luvulla kuvataiteen ja musiikin lajeihin, mielen ja luovan kasvun teemoihin, sekä puhetaidon ja viestinnän aloille.
“Jos osallistun maksulliselle kurssille, niin mihin raha menee?”
Ensisijaisesti kurssimaksuista maksetaan järjestämiseen liittyvät kulut, kuten tilavuokrat ja mahdolliset matkakulut, sekä palkkiot opettajille ja puhujille.
Kurssimaksujen lisäksi Kriittinen saa valtiolta tukea ja eri tahoilta apurahoja. Näillä rahoilla pyrimme myös järjestämään ilmaista toimintaa, että kaikki pääsisivät mukaan.
Ilmaisten sisältöjen äärelle pääset mm. Kriittisen youtubessa täällä.
“Ilmoittautumisen yhteydessä luovutan tietoja itsestäni, minne tiedot päätyvät?”
Kriittinen korkeakoulu on voittoa tavoittelematon yhdistys. Emme myy tai luovuta tietojasi minnekään. Niitä käytetään vain sallimallasi tavalla asiayhteyden mukaan, esim. kurssilaisille tiedotetaan kurssien käytännöistä. Lue lisää tietosuojaselosteestamme.
“Ketkä ovat sitoutuneet pyörittämään Kriittisen toimintaa?”
Kriittisen toiminnanjohtajana toimi aikavälillä 2004-2022 filosofi Eero Ojanen. Eeron jälkeen vuonna 2022 uudeksi toiminnanjohtajaksi valittiin FM, VTM Jaakko Vilja. Kriittinen korkeakoulu ry:n johtokunnan puheenjohtajana on toiminut vuodesta 2019 puhetaidon opettaja, FM Severi Hämäri.
Katsauksen vastaavana toimittajana on vuodesta 2020 toiminut filosofi, VTM Markus Neuvonen ja toimitussihteerinä VTM, FM Jaakko Vilja.
Hieman tarkemmin toiminnastamme
Tutustu nykyiseen toimintaamme tarkemmin lukemalla vuoden 2021 toimintakertomus tästä.
Vielä tarkentavia huomioita ja tietoa yhteistyöstä
Kriittinen korkeakoulu on sitoutumaton ja itsenäinen koulutus- ja kulttuurikeskus, jota ylläpitää Kriittinen Korkeakoulu ry.
Kriittinen korkeakoulu on Opintotoiminnan keskusliiton jäsen ja Opintokeskus Sivis toimii useimpien koulutustemme virallisena oppilaitoksena. Mahdollisesta Sivis-yhteistyöstä löytyy maininta kurssien sivulla.
Kysy mitä vain, tai kerro meille mitä sinun mielestäsi pitäisi järjestää, nostaa esille taikka tehdä. Olemme avoimia kaikille ajatuksille. Ota myös yhteyttä, jos tahdot pitää kurssin tai etsit yhteistyökumppania. Edistetään humanismin asiaa yhdessä: yhteyslomakkeeseen tästä
Tervetuloa mukaan!