Metafysiikka – johdatus peruskysymyksiin

26.11.-4.12.2021

Maailmankuvien perustasta käydään vilkasta keskustelua. Toinen tieteen vallankumous muutti ajattelun perusteita sata vuotta sitten. Uusi fysiikka ja biotieteiden nousu ovat pakottaneet harkitsemaan maailmankuvien perusteet uusiksi. Informaatiotekniikka ja systeemiajattelu ovat avanneet uusia näkökulmia maailmaan.

Globalisaatio on muuttanut maailman ajatusten kauppapaikaksi. Puheet uskonnon kuolemasta ovat osoittautuneet ennenaikaisiksi, ja materialismin helppoheikit kaupittelevat perinteistä modernia maailmankuvaa uuden tieteen paperiin käärittynä. On tarvetta tieteelle, joka kuvaa ja arvioi todellisuutta koskevia peruskäsityksiämme.

Metafysiikka tarjoaakin analyyttisen näkökulman olevan peruskysymyksiin ja eri maailmankuvien arviointiin. Kriittisellä korkeakoululla tarjottava metafysiikan kurssi tarjoaakin johdatuksen olevaa sinänsä koskevan keskustelun ja eri maailmankuvien peruskysymyksiin. Käsittelemme kurssilla mm. olevan perustyyppejä, olioiden, suhteiden ja tosiasioiden suhdetta, eri syiden tyyppejä ja mahdollisia todellisuuden kahtiajakoja mahdollinen/välttämätön, aine/henki, fakta/arvo, aine/muoto ja fakta/merkitys.

Kurssin pitää TT, FM Lauri Snellman. Lauri on tutkinut mm. kategorioiden luonnetta, fakta/merkitys-erottelua ja riittävän syyn periaatetta väitöskirjassaan, ja tutkii nyt maailmankuvien logiikkaa.

Ilmoittautuminen viimeistään 15.11.2021.

Peruutusehdot: Peruutukset maksutta viimeiseen ilmoittautumispäivään asti, ilmoittautumisajan jälkeen perimme 50 % osallistumismaksusta.

 

Kurssin ohjelma

pe 26.11. klo 17.00-18.30

la 27.11. klo 10.00-15.15

la 4.12. klo 10.00-17.00

Yhteensä 16 oppituntia

 

Paikka: Albertinkatu 27, Helsinki.

Hinta: 100 euroa

Kriittinen korkeakoulu on yksityinen ja itsenäinen kurssikeskus.

Ilmoittaudu mukaan

  Sukupuoli (pakollinen)

  Sukupuolta kysytään lakisääteisen tilastoinnin vuoksi.

  Minulle saa lähettää sähköpostitse tietoja samanlaisista kursseista
  KylläEi

  Haluan maksaa kurssimaksun lisäksi tukimaksun
  40 euroa20 euroaEi kiitos

  Tukimaksujen avulla voimme pitää kurssiemme hinnat alhaisina, jotta mahdollisimman moni voi osallistua kursseillemme.

  Liity Kriittisen korkeakoulun tiedotuslistalle
  KylläEi

  Listalaisille lähetetään säännöllisesti tietoa toiminnastamme. Viestejä tulee yksi tai kaksi kuukaudessa.

  *Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojaselosteemme.