Kokemuksia Fokusoinnista

Takaisin kurssin etusivulle

Palautteiden antaneiden nimiä ei julkaista, koska palautteissa on osittain henkilökohtaisia asioita.

 

“Fokusoinnin ansiosta olen oppinut kuuntelemaan kehoani ja käyttämään sitä kompassina arkisissa tilanteissa sekä suurempien elämänkysymysten edessä.

Fokusointi on auttanut tunnistamaan ja vahvistamaan omia rajojani. Nykyään erotan omat tunteeni toisten tunteista, ja pystyn pitämään niihin etäisyyttä sen sijaan, että imisin ne itseeni.

Arvostan fokusointiohjaaja Virpi Lehtisen kannustavaa asennetta ja kiinnostusta oppilaiden henkilökohtaisiin prosesseihin.”

 

”Kuinkakohan monessa kirjassa olen törmännyt kehoitukseen kuuntelemaan itseä, mutta juuri koskaan ei kerrota miten. Fokusointi on työkalu itsen kuunteluun.”

 

“Fokusointikurssit ovat antaneet minulle todella tärkeän työkalun elämääni. Tai oikeastaan, jos fokusointia harjoittaa ahkerasti, siitä tulee suorastaan elämäntapa, kuten itsellenikin siitä on alkanut muodostua.

Fokusointi on auttanut minua monella tapaa. Pystyn nyt omatoimisesti tutkimaan esimerkiksi, että mikä minua jossakin asiassa estelee tai pelottaa, ja pystyn myös poistamaan noita esteitä. On helpottavaa ja taianomaista, kun en tarvitse sellaiseen tutkiskeluun enää välttämättä aina ammattilaisen apua. Toisaalta, fokusointi auttaa minua virittäytymään sellaisiin myönteisiin tunnetiloihin, joihin haluan virittäytyä, sekä erittelemään, mikä tekee jostakin asiasta minulle vaikkapa niin tärkeää tai merkityksellistä. Sen lisäksi että fokusoin omatoimisesti kotona, fokusointitaito on auttanut minua myös terapiassa. Koen, että on pitkälti sen ansiota, että saan niin hyviä tuloksia kuin saan.

Ylipäätään fokusointielämäntapa on palauttanut minut ikään kuin “kotiin”. Se tuntuu hirveän luonnolliselta. Fokusointihan onkin meissä luonnollisesti tapahtuva prosessi, mutta kurssien myötä olen oppinut, että tällainen prosessi totisesti ON, ja saanut sille teoreettisen viitekehyksen ja konkreettisia työkaluja. Ehkä tärkeimpänä olen saanut luottamuksen oman itseni ja kehoni kuunteluun ja uusia samanhenkisiä ystäviä. Virpin kursseilla on ollut aina hyvä, yhdessä oppimisen ilmapiiri, ja uppoudumme välillä jos jonkinlaiseen mielenkiintoiseen, yhteiseen keskusteluun aiheesta ja aiheen vierestäkin.

Olen oppinut, että se, mitä mielellämme ajattelemme ja järkeilemme, on vain jäävuoren huippu. Meidän kehossamme on sen lisäksi valtavasti ei-sanallisesti jäsentynyttä tietoa ja viisautta. Kun tuon kehon tiedon ja viisauden ottaa elämäänsä mukaan, elämästä tulee syvempää, kokonaisvaltaisempaa, nautinnollisempaa, helpompaa.”

 

“Virpi Lehtisen (FT) opetuksessa toteutunut Fokusointi (I/II)-kurssi oli sekä teoreettisesti kattava, että käytännön harjoitteita runsaasti sisältävä perusteellinen johdatus Fokusointi -menetelmän käyttöön. Kurssi tarjosi kattavat pohjatiedot Fokusointi-menetelmän toteuttamiselle itsenäisesti tai parin kanssa ja vahvisti kiinnostusta ja kykyä Fokusointi-menetelmän hyödyntämiseen sekä henkilökohtaisessa elämässä, että ammatillisessa kontekstissa. Voin lämpimästi suositella Virpi Lehtisen toteuttamaa Fokusointi-kurssia kaikille menetelmästä kiinnostuneille.”

Takaisin sivun alkuun