Esseekurssi: Toisenlaisia maailmoja

21.9.-30.11.2024 (lauantairyhmä) tai 22.9.-1.12.2024 (sunnuntairyhmä)

 

Esseekurssi: Toisenlaisia maailmoja -kirjoituskurssin aikana kirjoitetaan esseitä, joissa on mahdollista kokeilla ohjaajien tuella erilaisia lähestymistapoja lajityyppiin. Esseen lähtökohtana voi olla esimerkiksi pop-tähti, ystävyys, lähiluonto, elämän soittolista, oma lemmikki, lempiruoka, runo, kuuluisa teoreetikko tai muodin suuntaus.

Kirjoituskurssilla essee voi olla journalistinen tai yhdistää eri kirjallisuuden lajeja. Opettajia on kaksi, koska haluamme mahdollistaa journalistisen ja lyyrisen esseen tyyleihin tutustumisen kurssin aikana.

Jokaisen kirjoittajan ominaiseen havaintoon tutustuminen on tärkeä osa kurssin tavoitetta. Oman havainnon vahvistaminen auttaa luomaan tarkkoja, vinoja ja yllätyksellisiä näkökulmia kirjoittamiseen. Tästä syystä tarjoamme kurssilla useita mahdollisuuksia henkilökohtaiseen palautteeseen ohjaajien kanssa.

Jaamme osallistujille paljon materiaalia erilaisista esseistä suomeksi ja englanniksi. Teetämme opetuskerroilla kirjoitusharjoituksia, joiden avulla voi tutustua erilaisiin kirjoittamisen keinoihin, kuten rytmiin, metaforaan ja syntaksin leikkauksiin.

Painotamme kurssilla osallistujien oman työskentelyn tukemista. Omaa tekstiä tai tekstikokonaisuutta voi työstää kaikissa kirjoitusharjoituksissa ja tekstipalautteessa. Työskentelyn lähtökohta voi olla yksittäisten esseiden kirjoittaminen tai esseevalikoiman työstäminen vuoden aikana. Kurssin kevät- ja syyskaudelle ilmoittaudutaan erikseen, joten kevätkauden jälkeen voi päättää, haluaako jatkaa kurssia koko vuoden.

Ohjaajina toimivat:

Kriitikko ja esseisti Maaria Ylikangas

ja

Esseisti ja väitöskirjatutkija Aurora Ala-Hakula, joka työskentelee yhdessä kuva- ja äänitaiteilijoiden kanssa. Hän on opettanut kirjoittamista Taideyliopistossa ja Aalto-yliopistossa. Hän on viimeksi julkaissut esseeteoksen Hybridimanifesti (2024: Humahdus).

Ohjaajat ovat olleet toimittajana teoksessa Säihkyvät utopiat: esseemixtape (S&S: 2022).

Ohjelma

Tapaamiset lauantaisin tai sunnuntaisin klo 10-15
(sunnuntairyhmä perustetaan, mikäli ilmoittautumisia tarpeeksi)

21.9.–22.9. Taiteesta kirjoittaminen
12.10.–13.10. Kertova essee
2.11.–3.11. Yhdessä kirjoittaminen
30.11.–1.12. Ekokritiikki esseessä

Lisäksi tekstipalautteita annetaan iltapäivisin.

Paikka: Kriittisen korkeakoulun tilat Tekstin talolla osoitteessa Lintulahdenkatu 3, 00530 Helsinki.

Muoto: Lähiopetus (Tälle kirjoituskurssille ei ole mahdollista osallistua etänä taikka hybridinä)

Hinta: 260,00 €

Ilmoittaudu mukaan kurssille Opintokeskus Siviksen kotisivujen kautta: https://sivisverkko.ok-sivis.fi/#/koulutus/69318

Ilmoittautuminen tulee tehdä viimeistään 1.9.2024.

Peruutusehdot: Peruutukset maksutta viimeiseen ilmoittautumispäivään asti. Jos peruutus tehdään myöhemmin, perimme 50% kurssimaksusta. Peruutus tulee tehdä ennen kurssin alkamista, muutoin kurssista peritään täysi hinta.

Tervetuloa!

Kriittinen korkeakoulu on yksityinen ja itsenäinen kurssikeskus.
Opintokeskus Sivis logo