Kuka minä olen? – pohdintaryhmä

3.-24.10.2023

 

Haluatko pohtia etäkurssilla omakohtaisesti ihmisen filosofiaan liittyviä kysymyksiä yhdessä toisten kanssa?

Filosofi-psykologi Lauri Rauhalan (1914–2016) mukaan filosofointi ei kuulu vain ”professoreille”, vaan filosofisen etsinnän tulisi olla jokaisen elämäntapa, koska ”valmiita elämänratkaisuja juuri meitä kutakin varten ei ole olemassa – ne on jokaisen löydettävä itse” Rauhalan mukaan Kantin kysymys mitä on ihminen? voidaan esittää myös itseanalyysiin velvoittavassa muodossa: kuka minä olen?

Rauhalan teos Humanistinen psykologia (1990) sisältää filosofisluonteisia esseitä, joissa hän käsittelee teemoja, kuten itsen tutkiminen, arvotajunnan selkeytyminen, henkinen kasvu, persoonaksi tuleminen, eettinen vastuullisuus itsestä ja toisista, itseohjauksellinen ja kriittinen ote massavaikutuksia vastaan. Näitä aiheita käsitellään myös kurssilla.

Kurssin tavoitteena on antaa ajatuksia oman maailmankuvan kirkastamiseen Rauhalan filosofian ja humanistisen psykologian innoittamana. Ryhmä tarjoaa mahdollisuuden pohtia ”mistä tulen, kuka olen, ja minne olen menossa?” aiheita vertaisten kanssa ohjatusti.

Kurssin ohjaaja alustaa jokaisen kerran alussa Rauhalan teosten pohjalta johdattaen kysymysten pohdintaan. Kurssilla on mahdollisuus ajatella (ääneen) oman elämän kysymyksiä siinä määrin, kuin sen itse kukin kokee sopivaksi.

Olet lämpimästi tervetuloa mukaan! Et tarvitse ennakkotietoja filosofiasta tai psykologiasta.

Kuka minä olen? – pohdintaryhmä kokoontuu etänä tiistaisin 3.-24.10.2023

Kurssin ajankohta on neljä tiistai-iltaa 3.10., 10.10., 17.10. ja 24.10. klo 17:30–19.

Kurssin ohjaajana toimii Piia Koivumäki. Hän on filosofi, YTM, filosofian väitöskirjatutkija Jyväskylän yliopistossa, sosiaalityöntekijä ja psykologian aineenopettaja.

Osallistujia otetaan mukaan enintään 12.

Kurssimaksu on 40 €

Etäkurssi toteutetaan Zoom-alustalla. https://zoom.us/

Ilmoittautuminen tulee tehdä viimeistään 26.9.2023.

Peruutusehdot: Peruutuksen voi tehdä maksutta viimeiseen ilmoittautumispäivään asti, ilmoittautumisajan jälkeen perimme 50 % osallistumismaksusta.

Lauri Rauhalasta voit lukea Jussi Backmanin kirjoittaman tiiviin esittelyn täältä: https://filosofia.fi/fi/blogi/lauri-rauhala-1914-2016

Rauhalan kirjasta Humanistinen psykologia voit lukea Sanna Saarisen kirja-arvion Helsingin sanomien sivuilta (teksti on valitettavasti luettavissa vain tilaajille): https://www.hs.fi/kulttuuri/kirja-arvostelu/art-2000002587284.html

Tervetuloa mukaan kaikki kiinnostuneet!

Järjestäjänä toimii Jyväskylän Kriittinen korkeakoulu. Jyväskylän Kriittisen korkeakoulun toimintaan voit tutustua täältä: https://jklkriittinen.blogspot.com/

Kriittinen korkeakoulu on yksityinen ja itsenäinen kurssikeskus.

Ilmoittaudu mukaan

  Sukupuoli (pakollinen)

  Sukupuolta kysytään lakisääteisen tilastoinnin vuoksi.

  Minulle saa lähettää sähköpostitse tietoja samanlaisista kursseista
  KylläEi

  Haluan maksaa kurssimaksun lisäksi tukimaksun
  40 euroa20 euroaEi kiitos

  Tukimaksujen avulla voimme pitää kurssiemme hinnat alhaisina, jotta mahdollisimman moni voi osallistua kursseillemme.

  Liity Kriittisen korkeakoulun tiedotuslistalle
  KylläEi

  Listalaisille lähetetään säännöllisesti tietoa toiminnastamme. Viestejä tulee yksi tai kaksi kuukaudessa.

  *Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojaselosteemme.