Hakuaika päättyi 5.5.2023.
Tietokirjoittajakoulu
Lukuvuoden 2023–2024 kestävässä Tietokirjoittajakoulussa työstetään asiantuntijaopettajien opastuksella opiskelijoiden aineistoja ja/tai tietokirjakäsikirjoituksia sellaiseen vaiheeseen, että niitä voidaan tarjota kustantajille tai julkaista muissa kanavissa, kuten verkkojulkaisuna tai omakustanteena.
Koulutus koostuu kahdeksasta noin kuukauden välein toteutettavasta viikonlopputapaamisesta (opetus pääasiassa la–su klo 10–15) Helsingissä. Tapaamisten rungon muodostavat koulun pääopettajan vetämät työpajat, jotka tukevat opiskelijoiden tekstin tuottamisen ja työstämisen prosessia. Työpajat antavat välineitä suunnitella säännöllistä työskentelyä, elvyttää kirjoittamisen iloa ja avata kirjoittamisen lukkoja. Lukuvuoden aikana käsitellään kirjoittamisen prosessia, tavoitteiden asettamista, aikaansaamista, ajankäyttöä, kirjoittamiseen liittyviä uskomuksia ja tunteita sekä palautteen antamista ja vastaanottamista. Työpajat tarjoavat mahdollisuuden syventää ymmärrystä kirjoittamisesta ja itsestään kirjoittajana.
Olennainen työmuoto Tietokirjoittajakoulussa on opiskelijoiden käsikirjoitusten työstäminen, joka tehdään 3–4 hengen pienryhmissä kokeneiden tietokirjoittajien ja kouluttajien ohjauksessa. Pienryhmissä opiskelija saa palautetta tekstistään sekä ryhmän ohjaajalta että pienryhmän muilta jäseniltä. Tietokirjoittajakouluun osallistuminen edellyttää opiskelijalta halua ja kykyä antaa ja ottaa vastaan palautetta.
Työpajoja ja pienryhmätyöskentelyä täydentävät kunkin viikonlopun aloittavat asiantuntijaluennot erilaisista tietokirjoittamiseen liittyvistä aiheista. Esimerkkejä: Mitä kaikkea tietokirjallisuus voi olla? Tietokirjatekstin tyyli, rakenne, tarinallisuus, tekstin osiot, kuvitus ja taitto, yleistajuisuus, tekstin teko vaiheittain, lähdeaineiston käyttö, tekijänoikeuksien huomioiminen käsikirjoitusvaiheessa, kirja luovana prosessina, tietokirjallisuuden kustannustoimittajan näkökulmat, kustantajan lähestyminen ja kustannussopimus. Kustantaja- ja tietokirjailijavieraat täydentävät opetusta.
Kurssin pääopettaja on VTT Carol Kiriakos.
Pienryhmien ohjaajina toimivat FM Satu Laatikainen, FT Eero Ojanen ja FM Jukka Hartikainen.





Koulutuksen koordinaattori on PK Harri Paasio, kirjoittajakoulu@kriittinenkorkeakoulu.fi
Koulutus alkaa syyskuussa ja päättyy toukokuussa.
Tietokirjoittajakouluun hakeminen
Oppilaat Tietokirjoittajakouluun valitaan hakemusten perusteella. Kouluun valitaan enintään 15 opiskelijaa. Lähetä Kriittisen korkeakoulun toimistolle teksti, jossa vastaat seuraaviin kysymyksiin:
- Mistä sait kuulla Kriittisen korkeakoulun Tietokirjoittajakoulusta?
- Minkä ikäinen olet?
- Mitä teet työksesi, opiskelet tai olet opiskellut?
- Oletko opiskellut kirjoittamista jo aiemmin? Jos, niin missä?
- Oletko julkaissut jo jotain? Jos, niin mitä?
- Miksi haet Tietokirjoittajakouluun?
Liitä hakemukseesi tietokirjasi synopsis ja alustava sisällysluettelo sekä 5–10 sivun pituinen tekstinäyte käsikirjoituksestasi (max. 2 000 merkkiä/sivu). Huom! Mikäli hakemuksestasi puuttuu jokin näistä liitteistä, sitä ei oteta käsiteltäväksi. Kirjoita jokaiseen liitteeseen oma nimesi ja käsikirjoituksesi (työ)nimi. Muista laittaa hakemukseesi yhteystietosi.
Hakuaika päättyi 5.5.2023. Hakuajan päättymisen jälkeen saapuneita hakemuksia ei huomioida. Valinnat tehdään juhannukseen mennessä. Tulokset ilmoitetaan hakijoille sähköpostitse. Tuloksia voi kysyä myös puhelimitse koulun toimistolta. Hakemuksia ei palauteta eikä tekstinäytteistä anneta palautetta. Muista siis säilyttää kopiot teksteistä itselläsi! Koulutus alkaa syyskuun puolivälissä.
Lukuvuonna 2023–2024 koulutuksen hinta on 610 euroa lukukaudelta (1220 euroa/ lukuvuosi). Kurssin voi maksaa myös Smartum-seteleillä tai Saldolla.
Lähetä hakemuksesi s-postitse: kirjoittajakoulu@kriittinenkorkeakoulu.fi
Kursseja, joista saattaisit olla kiinnostunut
Kirjan julkistustilaisuus: Sivistysvaltio Suomi jatkuvien kriisien ja vastuun aikakaudella
Keskiviikkona 22.3. klo 18.15, Youtubessa
Selittävä tekijä: Ihmistieteellinen tutkimus ja tutkijat lavalla
Tampereella 14.12.2022 ja Helsingissä 12.1.2023.
Materialist Cosmology and the Earthbound Ethics of Expenditure -Thomas Nail
Lauantaina 10.9.2022, kello 18:00
Keskustelu johonkin kuulumisen tunnusta -Terike Haapoja ja Jenni Laiti
Keskiviikkona 7.9.2022 kello 18:00
Esitelmä ymmärryksen ruumiillisesta, tiedostamattomasta kehityksestä
Tallenne vapaasti katsottavissa!
SELITTÄVÄ TEKIJÄ: Ihmistieteellinen tutkimus ja tutkijat lavalla aloitusseminaari
Tiistaina 24.5.2022 Tampereella tai etänä!
Kirjan julkistamistilaisuus: Zacharias Topelius – suomalaisten satusetä
12.5.2022 klo 15:00 livenä ja etänä.